Samen verder na ontrouw

Relatiecoaching

Vaak schakelen mensen pas een relatiecoach in wanneer hun relatie al in een serieuze crisis is beland. Het is geen vijf voor twaalf, maar één voor twaalf. Zeker wanneer er ontrouw in het spel is geweest. Veel koppels willen knokken voor hun relatie, maar weten niet zo goed hoe. Het is een veel voorkomende vraag…..hoe ga je samen verder na ontrouw? Relatiecoaching is daarvoor een goed hulpmiddel.

Hoe verder na ontrouw?

Naar een coach gaan om je relatie te verbeteren of te redden is allerminst een quick-fix. De coach heeft geen toverstokje die relatieproblemen als sneeuw voor de zon doet verdwijnen. Met behulp van relatiecoaching worden koppels begeleid in het proces om elkaar weer te vinden na een periode van emotionele verwijdering. Dat is hard werken en vraagt veel van beide partners. Wanneer het vertrouwen van de ene partner eenmaal beschaamd is, vraagt het veel van de ander om dat vertrouwen weer te herstellen.

Wat in de praktijk vaak gebeurt, is dat beide partners wel graag willen werken aan het herstel van hun relatie, maar dat de wederzijdse inspanningen niet goed aansluiten op de werkelijke behoeften en verwachtingen van de ander. Daar waar de ene partner behoefte heeft aan bijvoorbeeld erkenning van het verdriet dat hij of zij nog voelt, wil de ander daar juist bij weg. Meestal vanwege het gevoelde ongemak dat daarbij komt kijken. Vaak wordt het onderwerp dan afgedaan met; ‘Ik heb toch al sorry gezegd? Ik doe toch mijn best? Wat moet ik nog meer doen?’

Emotie versus verstand

Je ziet dan dat partners elkaar emotioneel niet bereiken. De één zit vast in de boosheid, verdriet en/of angst (emotioneel niveau), terwijl de ander hard aan het werk is om die boosheid en het verdriet zo snel mogelijk te laten verdwijnen of het voorval als geheel onder het tapijt te vegen (verstandelijk niveau). De ene partner zit in de emotie en de andere partner blijft uit de emotie. Wanneer de ene partner niet kan aansluiten op de emotie van de ander, wordt het erg lastig om weer de verbinding te maken die zo cruciaal is in het herstelproces van de relatie. Wanneer de eigen gevoelens over de ontrouw naar de getroffen partner ook nog worden vermeden, ben je nog verder van huis.

Het vraagt nogal wat .. dat werken aan je relatie, ook wanneer je besluit hier een coach voor in te schakelen. Hoe kom je er nou achter of relatiecoaching bij jullie past? Je kunt een goed begin maken door de onderstaande vragenlijst voor jezelf te doorlopen. Vraag je partner hetzelfde te doen. Wees daarbij eerlijk naar jezelf en naar elkaar. Hoe meer vragen een ‘ja’ als antwoord krijgen, hoe groter de kans dat relatiecoaching jullie veel gaat opleveren.

Kritische succesfactoren relatiecoaching

  1. Is er eenduidigheid over wat het grootste probleem binnen de relatie is?
  2. Is de wil van beide partners aanwezig om de problemen aan te pakken?
  3. Is het fundamentele vertrouwen in je partner nog aanwezig?
  4. Is het fundamentele vertrouwen in de relatie nog aanwezig?
  5. Onderkennen de partners afzonderlijk van elkaar het eigen aandeel in het probleem?
  6. Zijn beide partners bereid om ongezonde patronen in de relatie (houding, communicatie, gedrag) onder ogen te zien?
  7. Zijn beide beide partners bereid om aan gezonde patronen in de relatie (houding, communicatie, gedrag) te werken?
  8. Ben jij eerlijk en oprecht zijn naar jezelf over je gevoelens, gedachten (motieven/behoeften) en je handelen binnen de relatie?
  9. Ben jij eerlijk en oprecht zijn naar de ander over je gevoelens, gedachten (motieven/behoeften) en je handelen binnen de relatie?
  10. Hebben jullie beiden het doorzettingsvermogen om aan gezonde patronen in de relatie (houding, communicatie, gedrag) te werken?

Opkrabbelen….en weer vooruit

Wanneer jullie goed nagedacht hebben over het bovengenoemde, kunnen jullie een betere inschatting maken of relatiecoaching jullie gaat helpen. Hoe verder na ontrouw? Onder begeleiding van de relatiecoach gaan jullie met de bovengenoemde (gepersonaliseerde) thema’s aan de slag. In de beginfase is het van belang om de eigen emoties en die van de ander onder ogen zien en deze te leren aanvaarden. Dat noem ik de pijn pakken.

Wanneer de heftigste emoties een plek hebben gekregen, ontstaat er ruimte voor een volgende stap. Daarin wordt er uitgezoomd op de situatie en komen er bepaalde patronen aan het licht. Meestal zijn dat patronen die niet bijdragen aan de kwaliteit van de relatie. Een patroon is niet voor niets een patroon, jullie doen iets al heel lang op een bepaalde manier, wat maakt dat patronen zo moeilijk te doorbreken zijn!

Het is een uitdagend proces om nieuwe patronen te ontwikkelen en afstand te nemen van patronen die jullie relatie niet dienen. Werken aan de relatie vraagt niet alleen om inzicht in jezelf, de ander en de situatie, maar ook om een portie goede wil, wederzijds vertrouwen, enige moed en veel doorzettingsvermogen. Zonder wrijving geen glans. Je zaait immers met het doel een mooie oogst binnen te halen, namelijk een sterk verbeterde relatie met gezonde voedende patronen.

Meer weten?

Wil jij meer weten over de mogelijkheden van relatiecoaching bij Grip & Grow? Maak dan een afspraak voor een gratis (online) intakegesprek, want daarna wéét je gewoon of je bij Grip & Grow aan het juiste adres bent! Wij werken alleen met coaches die NOBCO en EMCC geaccrediteerd zijn.

Vergelijkbare berichten